FISKARS - luontoa, historiaa ja luovia ihmisiä

fiskarskotisivu.jpg


Tervetuloa arkkitehtitoimistoon!

Toimistomme sijaitsee Fiskarsissa Raaseporin kaupungissa, läntisellä Uudellamaalla.

Yhteistyössä paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten kanssa voimme haluttaessa suunnitella kokonaistaideteoksia, joissa arkkitehtuuriin yhdistetään taideteoksia, taidekäsityötä tai hienopuusepäntöitä.

Asiakkaanamme olet tervetullut tutustumaan toimistoomme ja fiskarsilaiseen elämäntapaan. Opastamme Sinua mielellämme myös ruukin nähtävyyksien ääreen ja kerromme seudun muista kulttuuri- ja luontokohteista.

Arkkitehtistudiomme ja kotimme esittelyt löydät tästä.

Fiskarsin historiaa ja nykypäivää fiskarstmki.jpg

Fiskarin kylä kehittyi saksalaissyntyisen Petter Thorwösten 1649 perustaman rautaruukin ympärille. Ruukissa jalostettiin myös kuparia. 1800-luvun alkupuolella Johan Jacob von Julin osti ruukin ja perusti Fiskarsiin hienotaetehtaan ja Suomen ensimmäisen konepajan. Teollisuusyhdyskunta kehittyi nopeasti. Tehtaat ja pajat tuottivat monenlaisia tarve-esineitä, joista tunnetuimpia ovat sakset, puukot ja aurat. Ruukki oli oma yhteisönsä, joka tarjosi työläisperheille sairaanhoidon ja lapsille koulun.

Kaikille suomalaisille tutun Fiskars Oyj -yhtiön historia alkaa Fiskarsin ruukista. Fiskars Oyj:n kasvaessa ja suuntautuessa maailmanmarkkinoille teollinen tuotanto hiljeni vanhassa ruukissa 1980-luvulla. Kaunis ympäristö ja luonto sekä tyhjilleen jääneet teollisuus- ja asuinrakennukset houkuttelivat Fiskarsiin käsityöläisiä, muotoilijoita ja taiteilijoita. Syntyi Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA. Osuuskunnan kaikki jäsenet joko asuvat tai työskentelevät Fiskarsin ruukissa. Vanhat viehättävät rakennukset, kiinnostava historia ja vireä taiteellinen toiminta ovat tehneet nykypäivän Fiskarsista suositun matkailukohteen.